Reni_terv

Boros Reni

Hozzávalók

20 db közepes méretű lila hagyma
12 db (lehet kevesebb és több is) jó érett füge
10 evőkanál olívaolaj
5 teáskanál só
1 kávéskanál őrölt bors
2 teáskanál garam masala fűszerkeverék
1 kávéskanál fahéj
6 evőkanál vörösborecet vagy balzsamecet
2 evőkanál balzsamecet sűrítmény

A megpucolt hagymákat félbe vágtam, majd negyedeltem őket és így szeleteltem fel. Mehet rögtön egy vasedénybe, amit be lehet rakni a sütőbe. Kimondottan szeretem készíteni ezt a lekvárt, mert egy edényben elkészíthető a sütőben. Csak néha-néha kell megkavargatni.

Ott tartottam, hogy a szeletelt hagymák az edénybe kerültek. Ezután kisebb, kb. 1 cm-es kockákra vágtam az érett fügéket, és a hagyma tetejére raktam. Mivel jócskán tele volt az edény, ezért csak a 10 evőkanál olívaolajat öntöttem rá és betettem a 200 fokra előmelegített sütőbe, alul-felül sütve 30 percre. Ekkor kivettem és összeesett annyira a hagyma és a füge, hogy hozzá tudtam adni az összes többi hozzávalót és össze is lehetett keverni anélkül, hogy egy része a tűzhelyen landolt volna.

Ezután még 2 órát töltött a sütőben a lekvár. 20-30 percenként érdemes ránézni, kivenni a sütőből és kavarni rajta egyet-kettőt. Másfél óra után, mikor már egyre szottyadtabb a massza, kóstolás következik: érezni kell az édeskés ízt, de a só is meg kell hogy jelenjen az ízhatásban. Amennyiben nagyobbak voltak a hagymák, előfordulhat, hogy a megadott sómennyiség nem lesz elég. Olyan is van, aki szeret kevesebb sót használni – ő bánjon óvatosan vele. Legyen érezhető az ecet savanyúsága is, az a bizonyos édes-savanyú kombó legyen érezhető.

Ami a fűszereket illeti: a garam masala bioboltokban tuti beszerezhető, de nagyobb élelmiszerláncokban is láttam már. De külön-külön is bele lehet tenni a fűszereket, mert a garam masala összetevői a koriander, gyömbér, feketebors, fahéj, szegfűszeg, kömény, szerecsendió, édeskömény, kardamom, csillagánizs, paprika és babér őrölt változata. Ezek majdnem mindegyike a kisboltban is megvásárolható, tehát össze lehet otthon is állítani. Persze elhagyható ez a fűszerkeverék.

Variáció: Helyette mehet bele csak az őrölt fahéj, egy késhegynyi szegfűszeggel, gyömbérrel.

Én ajándékba is szoktam készíteni, ezért nem mindig teszek bele csilit, mert van, aki nem szereti a csípős ízt. De isteni finom vele, még pikánsabbá teszi. Utólag is meg lehet bolondítani vele.

Két és fél óra után botmixerrel egy kicsit összetöröm a hagyma- és fügedarabokat. Nem pépesítem az egészet, mert én szeretem, ha darabos marad – körülbelül a negyedével teszem csak meg. Ezután lekváros üvegekbe kerül a massza. Óvatosan, mert brutál forró. Tavaly fedeztem fel, hogy kapható lekvár adagoló tölcsér, aminek szélesebb a cső része, hogy a kevésbé folyós állag is átjusson rajta. Nagyon szeretem ezt a kis eszközt, mert nagyon megkíméli a kezet. De az üvegeket is óvatosan fogjátok meg. Kb. 2 cm-t hagyok az üveg tetején, tehát nem töltöm meg teljesen az üvegeket. Rácsavarom a fedőket, ennél a műveletnél is elővigyázatosak legyetek. Célszerű konyhai kesztyűt használni. Pár percre fejre állítom az üvegeket, hogy vákum keletkezzen majd, amikor visszafordítom őket. Ezzel tartósítom.

Egy tepsire teszek egy vastag törölközőt, abba teszem bele a forró, már visszafordított lekvárokat. Bebugyolálom őket és legalább egy napig hagyom, hogy ott hűljenek le.

Elég hosszúra sikeredett ez az írás, pedig maga a folyamat annyira egyszerű! Csak a forró lekvár porciózásával kell nagyon vigyázni – az hogy egy edénybe mehet minden és a sütő elvégzi a dolgát, nagyban megkönnyíti a dolgunkat.

Mindezt miért? Sült májra kenve egyenesen MENNYEI! Vagy pirítósra és úgy rárakni a bármilyen natúr sült májat, de akár a rántottat is. Szeretem rántott sajt mellé fogyasztani. Isteni pirítósra kenve és mellé valami sós sajtot majszolgatni. Jó kis natúr fűszeres sült hús mellé is passzolhat.

Egy ismerősömtől hallottam, hogy grillezett sajttal szeret ő ilyen fajta chutney-kat fogyasztani. Az indiaiaknál a hasonló lekvárok valóban a chutney-k (csatnik).

Szívből ajánlom minden ínyencnek!

Köszönöm, hogy regisztráltál hamarosan emailben megkapod a kért anyagot, illetve kérésed alapján felveszem veled a kapcsolatot.