2 adaghoz (kb. 3-3 kisebb gombóc)
150g fagyasztott eper (ribizli)
50g mandula vagy kókuszjoghurt
3 ek. eritrit
citromfű
A fagyasztott epret hagyd 10 percig szobahőmérsékleten egy kicsit felengedni. Az eper méretétől függően, a nagyobbakat negyedbe, a kisebbeket félbe vágom, hogy a gép könnyebben tudja aprítani. Egyszerű konyhai aprítót használok, amit a LIDL-ben vettem. Az én aprítóm ennyi epret bír egyszerre darabolni. Próbáltam már nagyobb adagot is készíteni, de nem működött. Megterhelő volt a gépnek, nem bírta az epret megforgatni.
Az edényke aljába megy a joghurt. Nem olyan régen fedeztem fel az ALDI-ban a natúr mandula- és kókuszjoghurtokat. Az én kedvencem a kókusz. Aki fogyaszthat tejterméket, természetesen próbálkozhat más készítménnyel is.
Ezután hozzáadom az eritritet. Az édesítés is opcionális, én az eritritet kedvelem. De nem mindenki emésztőrendszere bírja.
És végül jöhet a citromfű, amiből öt kis hajtást csíptem le a növényről – amit a képen is láttok. A hatodik hajtás a díszítés. Ez az összetevő el is hagyható, de akár mással is helyettesíthető. Az eperhez jól megy a menta, csili, rózsabors, vanília, bazsalikom.