Reni_terv

Boros Reni

Hozzávalók

2 adaghoz
100 ml aprószemű zabpehely
3 evőkanál kókusztejpor, de víz helyett készíthető kókusztejjel vagy más növényi tejjel, esetleg tehéntejjel)
3 evőkanál napraforgómag vagy dióféle
2 evőkanál kókuszreszelék
1 evőkanál lenmag vagy szezámmag
1 teáskanál fahéj (ki is hagyható)
1 csipet só
1 maréknyi mazsola vagy ki-mit szeret aszalt gyümölcsnek
300 – 400 ml víz

1 alma kisebb kockákra vágva
2 - 4 kocka lehetőleg cukormentes étcsoki

Elkészítés:

Az almát és a csokit kivéve minden összetevőt egy kis lábasba teszek, összekeverem a folyadékkal és állandó kevergetés mellett felforralom. Ekkor leveszem a gázt. Forrástól számítva kb. 3 percig főzöm, majd hozzáadom az almakockákat. Hagyok időt, körülbelül újabb 2 percet az almának is, hogy jól átmelegedjen. Közben a kevergetést nem hagyom abba, mert a zubogó kása „kilőhet” az edényből! Vigyázz a kezedre!

Amikor elkészült, két kis tálba adagolom, és egy vagy két kocka csokit per tál kisebb darabra török és óvatosan, esetleg kanállal a kásába nyomkodom.

Az én alapreceptem az almás-csokis. A sütis recepteken kívül én gyakran vagyok rugalmas a mennyiségeket illetően. Ez a zabkásás alapreceptre is jellemző. Például, ha úgy érzem, a 300 ml vizet nagyon felszívták a száraz összetevők, akkor adok még hozzá vizet, mert szeretem, ha kicsit krémesebb a kása állaga. Ha nincs itthon lenmag, akkor szezámmaggal, apróra vágott dióval vagy szeletelt mandulával helyettesítem. Néha akár egy egész teáskanál fahéj is belekerül, van mikor elfelejtem. Amikor nem volt itthon cukormentes étcsoki, akkor csoki nélkül készült. Be kell vallanom, a csoki a titkos összetevő nálam! Szóval a csoki hiánya egy katasztrófával ér fel. De azon ritka esetekben, mert ritka, mint a fehér holló, hogy nincs itthon csoki, és csokis ízvilágra vágytam, akkor egy evőkanál kakaóval egészítettem ki a száraz hozzávalókat.

Készítettem már zabkását alma nélkül, a tetejére kockázott nektarint tettem. Ezt a gyümölcsöt nem főztem bele, mert jólesett a nektarin roppanóssága. Az aszalt gyümi is kimaradhat a receptből, de helyettesíthető bármilyen másikkal IS. Nem olyan régen próbáltam ki aszalt fekete cseresznyével. Nem túl édes aszalvány, érdekes és ízletes változatosság volt.

Belefőzhetsz különböző gyümölcsöket, egyszerre akár több fajtát is. Próbáltam már ribizlivel is – a fagyasztóból kivéve, tehát még fagyosan tettem bele a 3 perc forralás után. Itt mondjuk nem két percre volt szüksége a gyümölcsnek, hogy átmelegedjen. Arra ügyeltem, hogy ne nagyon törjem össze a szemeket. Akik kevésbé édesszájúak, neki tudom ajánlani savanykás gyümölcsökkel.

Azt is megteheted, hogy csak az alapot készíted el, viszont a friss gyümölcsöket és pirított magvakat, dióféléket a tetejére teszed.

Készítheted különböző tejekkel, kinek mi fér bele az étkezési szokásaiba.

Volt már, hogy hét közben előző este elkészítettem, hűtöttem és másnap ezt vittem magammal melóba reggelire. Hidegen is finom, de fel is lehet melegíteni.

Csak fantázia, na meg esetleg egyéni ízlés, preferencia kérdése, kinél hogyan készül már vagy majd.

Az élet jó…

Mi a Te variációd?

Neked milyen ötleteid vannak?

Köszönöm, hogy regisztráltál hamarosan emailben megkapod a kért anyagot, illetve kérésed alapján felveszem veled a kapcsolatot.