A ganoderma leggyakrabban Ázsiában előforduló gombafajta, tudományos neve ganoderma lucidum. Kínában a hagyományos gyógyászatban nagyon fontos gyógynövénynek tartják számon. Feljegyzések találhatók róla az első Kínai császár egyik könyvében, ahol úgy említik meg, mint lingzhi ami azt jelenti, hogy varázsnövény, vagy a halhatatlanság gombája. A ganoderma nemcsak a gyógykezelésben, a megelőzésben is rendkívül hatékony, prevenciós célból étrendváltással együtt alkalmazható hatékonyan.

 

A ganoderma fontos alkotóelemei:

Szerves germánium (Ge): Akár másfélszeresére növeli a vér oxigénfelvevő képességét; javíthatja az emésztést, megelőzheti a szövetek elhalását. Dr. Kazuhiko Asai kutatásai szerint a Ganoderma 800-2000 milliomodrészben tartalmaz germániumot. Ez négyszer-hatszor annyi, mint amennyi a ginsengben (Panax ginseng) található.

Poliszacharidok: Ezek az egyszerű cukrokból álló óriásmolekulák hatékonyan támogatják az immunrendszer optimális működését. Több gomba-poliszacharid esetében a kutatások tumorgátló hatást igazoltak. Japánban az 1970-es évek végétől törzskönyveztek gomba-poliszacharidokat tartalmazó gyógyszereket, melyeket azóta is a klinikai daganatterápia kiegészítéseként (adjuváns terápia) alkalmaznak.

Keserű íz: A pecsétviaszgomba keserű ízéért első sorban a különböző triterpének felelősek. Minél magasabb egy gombafaj triterpén tartalma, az íze annál keserűbb. A Ganoderma triterpén vegyületei antivirális hatásúnak bizonyultak.